A Bél és az Agy közötti kapcsolatokról…

Érdekes cikkek, videók!

Az elfogyasztott étel befolyásolhatja a gondolkodást

Az emberek gyakran alábecsülik a táplálkozás agyra gyakorolt hatását. Pedig egyre több az olyan bizonyíték, amely rávilágít arra, hogy az agy és a belek között egyértelmű kapcsolat van.

Tovább a cikkre…

A bélidegrendszer a testünk „második agya”?

HÁNY agyunk van? Ha azt mondod, hogy egy, igazad van. De idegrendszerből több is van a testünkben. Az egyik idegsejthálózatunk olyan kiterjedt, hogy a tudósok a „második agynak” nevezik. A bélidegrendszerről van szó, mely nem a fejünkben, hanem nagyrészt a hasunkban található.

Tovább a cikkre…

Mélyen érintik a lelket a belek

Ki ne ismerné a gyomorremegés, gyomorliftezés érzését egy nyilvános szereplés előtt? Az agy és az utóbbi időben már második agynak nevezett bélidegrendszer közötti kapcsolatot már számos betegség esetében igazolták: az agyban és az emésztőrendszerben is vannak tünetei például a szorongásnak, a depressziónak, a gyomorfekélynek, sőt a Parkinson-kórnak is.

Tovább a cikkre…

A bél-agy tengely működése és az IBS lehetséges összefüggése

Sokan tapasztalják azt az érzést, amely nagyobb erőpróbák, feszültséggel teli időszakok során jelentkezik: szorítást vagy remegést a gyomorban. A tartós feszültség stresszhez vezet, amely kihatással van a gyomor-bélrendszer általános működésére, székrekedéssel vagy hasmenéssel társulhat. Az összetett folyamat hátterében az agy-bél tengely áll. A jelenséget egyre több kutató hozza összefüggésbe az IBS-sel.

Tovább a cikkre…

Egy bensőséges kapcsolat: a bél-agy esete az idegrendszerünkkel

„Egy férfi szívéhez a hasán keresztül vezet az út…” – úgy tűnik, a nem kevés cinizmussal fűszerezett népi bölcsesség sokkal mélyebb összefüggésekre mutat rá, mint azt elsőre gondolnánk – és nemcsak a férfiakra vonatkozik. „Pillangók repkednek a hasában” „Tisztára be van tojva” „Gyomorforgatóan viselkedik.” Ahogy szavak szintjén gyakran megjelenik, úgy az is sokszor előfordul, hogy szerelmes hangulatban, vagy éppen egy-egy konfliktushelyzetben az a bizonyos “belső hang” testi érzetekkel párosul, ami nem máshonnan, mint a hasunkból ered.

Tovább a cikkre…

Bél-agy szimbiózis

A félelem a belekben kezdődik, nem az agyban!

Tovább a cikkre…

A testünkben van egy „második agy”, és sokkal összetettebb, mint eddig hittük

A tudósok régóta tudják, hogy a bélrendszerben egy sűrű neuronhálózat helyezkedik el, amely „második agyként” jelentősen befolyásolja a test működését. Szakértők egy csoportja most újabb idegsejtmintázatra bukkant a rendszerben.

Tovább a cikkre…

A DEPRESSZIÓ ÉS A SZORONGÁS IS A BÉLBEN KEZDŐDIK

Ha nem megfelelően tápláljuk a bélbaktériumainkat, az bizony kihat a mentális egészségünkre is, a belünk ugyanis sokkal többet tud annál, mint amit eddig hittünk róla. Nem véletlenül nevezték el a tudósok második agynak.

Tovább a cikkre…

Még keveset tudunk a második agyunkról

A szervezet második legnagyobb idegsejthálózata nem a gerincvelőben, hanem a bélcsatorna falában található. A második agynak is nevezett hálózat aktívan kommunikál az aggyal, és egyre több jel utal arra, hogy a felőle érkező jelek jelentős mértékben meghatározhatják érzelmeinket, hangulatunkat. Egyre több esetben bebizonyosodik az is, hogy e hálózat zavarai számos betegséggel állnak kapcsolatban. Magyar kutatók például kimutatták, hogy a bél idegsejtjei alkohol hatására zavartan kezdenek egymással társalogni, és részben ez okozhatja az alkoholisták emésztési panaszait.

Tovább a cikkre…

Egy új tudományterület születése: a bél-agy tengely működéséről

Sokan tapasztalják azt az érzést, amely nagyobb erőpróbák, feszültséggel teli időszakok során jelentkezik: szorítást vagy remegés érzését a gyomorban. Ez a hatás régóta ismert: a kapcsolat a bolygóidegen keresztül jön létre, és független az elhatározásunktól. Azt gondolhatnánk, hogy ez az „efferens hatásmechanizmus” amit pontosan ismerünk. De a szakembereket is érheti meglepetés.

Tovább a cikkre…

Az alacsony szerotoninszint egyik oka

A bélflóra szorosan összefügg a szerotoninszinttel, és ezért a boldogsággal és elégedettséggel is. Igen, a bélflórában kereshetjük akár a zavart szerotoninszint okát is. Életünk első éveiben ugyanis bélflóránk összetétele meghatározza, hogy később harmonikus szerotoninszinttel, és így boldogan, kiegyensúlyozottan és elégedetten éljük az életünket, vagy inkább szorongva, mogorván és frusztráltan.

Tovább a cikkre…

A második agy Hol található az emberi intuíció központja?

A hasad a második agyad – ezt állítja a neurobiológia új szakága, amely kimutatta, hogy érzelmi és hangulati életünk központja nem a fejhez, hanem a hasunkhoz, pontosabban a bélrendszerünkhöz kötődik. A zsidó világkép alapján ez nem más, mint a „szív fala”, az emberi személyiség védőbástyája.

Tovább a cikkre…

MI AZ A MÁSODIK AGY?

A technológia fejlődésével egyre többet tudunk meg testünk működéséről. Sokan, sok helyen, sok megközelítésből foglalkoznak a táplálkozással, és annak a szervezetünk működésére gyakorolt hatásával. Az Origo.hu-n megjelent cikk hosszassan taglalja azt, hogy agyunk után ? meglepő módon ? a bélcsatorna falában található a legnagyobb idegsejt hálózat.

Tovább a cikkre…

ÚJABB BIZONYÍTÉKOT TALÁLTAK A BÉLBAKTÉRIUMOK ÉS AZ AGY MŰKÖDÉSE KÖZÖTTI KÜLÖNÖS KAPCSOLATRA

Az ember bőrfelületén, bélrendszerében, száj- és orrüregében és minden, a külvilággal kapcsolatba kerülő testtáján élnek mikroorganizmusok, számukat összesen 1014 nagyságrendűre becsülik, vagyis az emberi sejtek számának tízszeresére. A baktériumokból, vírusokból és gombákból álló mikrobiomnak nevezett közösség emésztőrendszerben található tagjairól az elmúlt pár évben kiderült, hogy nem csupán az emésztésben, illetve a gyomor- és béltraktus megbetegedéseiben játszanak kulcsszerepet. A legfrissebb kutatási eredmények még meglepőbb összefüggéseket tártak fel.

Tovább a cikkre…

Mikrobióta-bél-agy tengely

A bél mikrobiótája befolyásolni tudja a gazdaszervezet viselkedését a bél–agy tengelyen keresztül. Hogyan alakult ki az evolúció során ez a kapcsolat, és a háttérben inkább manipulációt vagy véletlen egybeeséseket találhatunk?

Tovább a cikkre…